banner gamenek en tabletrug

Game-rug en tabletnek

Huisarten en specialisten zien een groeiend aantal jongeren op hun spreekuur komen met een game-rug of tabletnek. Uit de meest recente cijfers van het Zorgkompas blijkt zelfs dat 40 procent van de 8- tot 18-jarige net nek- en rugklachten kampt. De grootste boosdoeners zijn de tablet en de smartphone. Het aantal uren dat we met ons hoofd naar beneden zitten, neemt schrikbarend toe. Gemiddeld weegt een hoofd 5 kg, maar als we de kin op de borst hebben, weegt het wel 27 kg. Dat is veel te zwaar voor de spieren in de nek.

Op basisscholen worden steeds meer computers gebruikt en op middelbare scholen gebruiken leerlingen vaak geen boeken meer maar hun iPad. Klachten kun je voorkomen door kinderen en jongeren te leren wat een goede zithouding is. Een oefentherapeut is een expert als het gaat om het aanleren van een goede zithouding. De juiste oefeningen ondersteunen de houdingscorrecties. Kinderen en jongeren vragen hun eigen specifieke aanpak als het gaat om motivatie. Wij houden rekening met de leeftijd om zo het maximale resultaat te bereiken.

Zit met pit

Onze kinderen zitten wat af, soms zelfs meer dan een volwassene met een kantoorbaan. Zowel op school als thuis en vaak achter een scherm. Het lesprogramma ‘Zit met Pit!’ is ontwikkeld om kinderen vanaf groep 5 alles te leren over een goede (werk)houding en een gezonde balans tussen zitten en bewegen.

Het programma wordt in de klas aangeboden door een oefentherapeut. Eugenie Veldboer is geregistreerd Zit met Pit! therapeut en heeft de licentie om les te geven op alle basisscholen in de gemeente Wijk bij Duurstede.

Doe als Pietje Pit

Het lesprogramma is opgebouwd rond het stripfiguurtje Pietje Pit. Net als veel kinderen vindt Pietje gamen het leukste wat er is, maar dan … krijgt hij pijn. Oei! Samen met Pietje ontdekken de kinderen spelenderwijs wat er mis ging en hoe het beter gaat. Pietje Pit geeft het goede voorbeeld en moedigt de kinderen aan om met hem mee te doen.

Zit met Pit! is spelenderwijs leren met veel interactie. Kinderen ontdekken de werking van hun wervels en spieren. Ze leren de vuistregels voor een goede werkhouding en voldoende bewegen. We leggen de link tussen te lang, te veel of verkeerd zitten en pijnklachten. Ze gaan actief aan de slag met oefeningen, spelletjes en opdrachten, zoals “Laat je spierballen eens zien”. Leuk, leerzaam en effectief,